Praten over duurzaamheid met je kind

Geplaatst door Alessandro Martin op

praten duurzaamheid kind Greenie Glow zero waste

Waarom moeten de lampen altijd uit? Kunnen we niet gewoon met auto? Mag ik weer een nieuwe knuffel?

Als jouw kinderen ook dit soort lastige vragen stellen over duurzaamheid en het milieu weet je waarschijnlijk dat het ingewikkeld is om hier antwoord op te geven. Of misschien wil je zelf over dit soort onderwerpen beginnen maar weet je niet goed hoe.

Onze kinderen zijn immers de toekomst, dus het is belangrijk om ze bewust te maken. Gelukkig zijn er manieren om moeilijke begrippen begrijpelijker te maken en met je kinderen te praten over duurzaamheid. 

 

Juiste niveau

Zorg dat je ingewikkelde begrippen zoals milieu, klimaatverandering en duurzaamheid begrijpelijk maakt door ze uit te leggen op maat van de leeftijd van je kind. Met een kleuter praat je natuurlijk op een andere manier dan met een puber. Tegen een kleuter kun je bijvoorbeeld zeggen dat jullie een tas meenemen naar de supermarkt zodat ze prullenbak minder snel vol zit. Met een puber kun je dan weer praten over klimaat protesten of hun ecologische voetafdruk.

 

Hulpmiddelen

Gelukkig zijn er ook veel hulpmiddelen die lastige onderwerpen makkelijker kunnen maken. Haal bijvoorbeeld boeken bij de bibliotheek en lees deze samen met je kind. Er zijn heel wat leuke en leerzame boeken te vinden over allerlei onderwerpen zoals recyclen, klimaatverandering of plasticsoep. Naast boeken zijn er natuurlijk ook spelletjes te vinden of tv-programma’s en films die duurzame onderwerpen aankaarten. Met dit soort hulpmiddelen maak je het niet alleen begrijpelijker maar ook leuk om over duurzaamheid te praten met je kinderen. Kinderen leren namelijk het best spelenderwijs, dus maak er een spelletje van!

 

duurzaamheid met je kind Greenie Glow 

Positieve houding

Je wil natuurlijk niet dat je kinderen angstig of verdrietig worden van dit soort onderwerpen. Zorg daarom dat je de onderwerpen op een positieve manier bespreekt en optimistisch blijft. Zeg dus niet: “als we nu niks doen is er straks meer plastic in de zee dan vis”, maar zeg: “als wij een herbruikbare fles gebruiken zorgen we ervoor dat er minder plastic in de zee komt en dat is goed voor de vissen”. Geef je kinderen een positief gevoel mee over de wereld, laat ze zien hoe mooi de natuur is en leg uit dat we daar zuinig op moeten zijn. Wees ook open en eerlijk als kinderen vragen stellen, dit kan angst juist verminderen. Beantwoord vragen op een feitelijke manier en laat vervelende details waar ze niks mee kunnen achterwege. Je kan bijvoorbeeld wel vertellen dat het vlees op hun bord ooit een dier was, maar vertel niet over de slachterijen.

 

Maak het tastbaar

Soms kunnen kinderen overweldigd raken door teveel ingewikkelde informatie. Laat ze daarom zien hoe ze er zelf voor kunnen zorgen dat onze planeet gezond blijft. Geef ze de controle door tastbare manieren mee te geven om hun steentje bij te dragen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met afval scheiden, de lampen uitdoen en zelf hun speelgoed weggeven. Dit zijn behapbare acties die dichtbij ze staan, wat ze motiveert en nieuwsgierig houdt. 

 duurzaamheid kinderen kind Greenie Glow zero waste

 

Naar buiten

Praat niet alleen over hoe mooi de wereld is maar laat het ook zien! Neem ze mee naar het bos of het strand en leer ze genieten van de natuur. Hier kun je ze ook van alles leren. In het bos kan bijvoorbeeld vragen of ze dingen willen aanwijzen die in de natuur thuishoren. In een pluktuin leren ze dat het beter is om fruit en groente te eten dat lokaal wordt geproduceerd.

 

Geef het goede voorbeeld

Als laatste is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven, daar leren ze het meest van. Kinderen doen hun ouders graag na dus zullen ze jouw duurzame gewoonten normaal gaan vinden en overnemen. Als jij minder vlees eet, vaak met de fiets gaat en je kinderen laat zien dat je bewuste keuzes maakt, worden je kinderen duurzaam opgevoed en dit zal de rest van hun leven blijven hangen.

 

---

 

Dit artikel is geschreven samen met Babysits. Via dit babysitting platform kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitter, nanny en onthaalouder in jouw buurt vinden!


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →